keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Maalaisromanttisesta moderniksi

Muistatteko, kun jokunen vuosi sitten maalaisromanttinen sisustustyyli näkyi lähestulkoon jokaisen kodissa? Niin minäkin. Myös oma kotini oli stailattu sillä IKEAn Ektorpilla, valkoisella vanhalla matkalaukulla, hennon vaaleanpunaisilla somisteilla, hörhelöillä ja pitsillä ja höyhenillä ja uusvanhoilla esineillä, joissa luki "Home sweet home".

Tänä päivänä, kun katselee sisustusblogeja, -lehtiä ja -ryhmiä facebookissa, on helppo huomata täyskäännös valtavirtasisustuksessa. Moderni ja skandinaavinen sisustus jyrää maalaisromanttiset hörhelökodit alleen. Kun katselee kauniita kuvia tyylikkäistä, hyvällä maulla sisustetuista moderneista kodeista, on vaikea uskoa, että osa niistäkin on ollut maalaisromanttisia. Onko ihmisillä oikeasti varaa vaihtaa koko sisustus kertaheitolla, huonekaluja myöten? Vai voiko täyskäännöksen tehdä pienelläkin budjetilla?
Minä sanon, että kyllä voi.

Muutin nykyiseen asuntooni reilu vuosi sitten. Edellinen koti oli sisustettu maalaisromanttiseen tyyliin, joten tietenkin samat sisustusesineet ja huonekalut kulkivat mukanani uuteen kotiin. Vaaleanpunainen sai väistyä, ja tilalle tuli himoitsemani viininpunainen.

Laitan kuvia nyt vain olohuoneesta, sillä makuuhuone on koko ajan ollut vähän vaiheessa, ja on edelleen. :)

Valopallot, kynttilälaatikko, lintuhäkki, piianpeili... 


Valkoista, valkoista, valkoista muutamalla väripilkulla. Perinteinen maalaisromanttinen asunto. Jossain vaiheessa alkoi maalaisromanttisuus tökkiä oikein kunnolla, ja ihastuin modernimpaan tyyliin. Opiskelijabudjetilla kuitenkin mentiin, joten muutos tapahtui todella hitaasti.

Ensin vaihtoon meni valtava hyllykkö, joka vei kokonaisen seinän. Myin sen, ja siitä saaduilla rahoilla ostin uuden. Ikealaisen. Ovet IKEAn Bestå-kaappiin löysin sattumalta IKEAn poistopisteestä 5€:n kappalehintaan. Hyllykön myötä kaikki pieni tilpehööri meni joko varastoon, myyntiin tai roskiin.Sen jälkeen tänne muutti ihana tuoli, jonka löysin facebookin kirppisryhmästä 20€:lla.Sitten menikin kalustejärjestys uusiksi. Pienessä olohuoneessa kalusteiden järjestys on erityisen tärkeää, jotta huone olisi viihtyisä, mutta ei ahdas.

Tässä vaiheesssa oli tullut mukaan ripaus turkoosia ja muutama modernimpi pieni esine. 

Tämän vaiheen jälkeen odotetuimman muutoksen teki uusi pöytä, jota olin himoinnut todella kauan. Sen suunnitteli ja teki siskoni mies. Samoihin aikoihin sohvatyynyt meni vaihtoon ja meille muutti uusi viltti. Viininpunainen verho vaihtui mustaan, ja musta sai kaverikseen toisen mustan. Mustat verhot olin ostanut jo entiseen kotiin.


Vieläkään en ollut täysin tyytyväinen vuokra-asuntoni lookiin. Lattia oli kulahtanut muovimatto, karvalankamatosta piti päästä eroon ja seinätkin kaipasivat uutta sävyä. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Vuokraisäntä kustansi laminaatin ja seinämaalit. Ja nyt täällä näyttää kutakuinkin tältä:

IKEAn valaisin sai samaa mustaa ylleen kuin seinät.
Kaksi seinää maalattiin Tikkurilan Black-maalilla.


Laminaatti on kuosiltaan Saarni Ahlborg

Perintövitriini vaihtoi paikkaa.

Valkoisen hörhelövalaisimen tilalle tuli simppeli moderni jalkavalaisin,
facebook-kirppikseltä 5€:lla. 


Näin! Suuri muutos tehtiin pikkubudjetilla. Ja kuitenkin huoneessa säilyi tuo maalaisromanttisen sisustuksen kivijalka: IKEAn Ektorp-sohva.

- Karita -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti