maanantai 15. helmikuuta 2016

Sisustus- ja designristeily: Stockholm Furniture & Light Fair 2016

Olin viime viikonloppuna Tallink Siljan järjestämällä Tukholman huonekalumessuille suunnatulla Sisustus- ja designristeilyllä, joka oli järjestetty yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa.
Ensimmäinen kerta, kun tällainen järjestettiin, mutta toivottavasti näitä tulee tulevaisuudessa lisää. Oli todella mahtava risteily alan puhujineen ja Tukholman huonekalumessut nyt aivan omaa luokkaansa.


 Risteily alkoi Sami Sykön juontamalla tervetulotilaisuudella. Ääneen pääsivät Vuoden Nuori Muotoilija 2013 Iina Vuorivirta, joka kertoi työstään muotoilijana Ikealla sekä palkittu sisustusarkkitehti Hanni Koroma, joka on tunnettu erityisesti värisilmästään ja harmoonisten sekä avarien tilojen suunnittelustaan.
Puhujat olivat loistavia ja avaan tähän hieman teille lukijoillekin mitä saimme kuulla.

Iina Vuorivirta kertoi Muotoilun arkipäivästä ja siitä miten projekti etenee Ikealla. Ikea käyttää paljon freelancer-muotoilijoita, ja kokoaikaisina työntekijöinä muotoilijoita Ikealla on vain 14, Vuorivirta mukaanlukien. Hän kertoo, miten isot tiimit matkustavat ympäri maailmaa tutustuen ihmisten koteihin ja tapoihin, oikeastaan ihan kaikkeen. Sieltä sitten poimitaan ideoita tuotekehittelyyn. Aluksi ne ovat sanoja ja tuntoja paperilla. Taiteelliset johtajat tuovat sitten konkretiaa ja kuvia mukaan. Tämän jälkeen muotoilijat pääsevät tekemään työtään skissien (luonnosten) parissa. Pikkuhiljaa idea muuttuu sanoista ja kuvista konkreettisiksi prototyypeiksi, alusta loppuun tämä projekti kestää vuosia.
Tämän vuoden kevät/kesä 2016 ottaa Ikealla inspiraation Brasiliasta, tyyliä ja tunnelmaa voit käydä kurkkaamassa täältä. Tiedossa on myös erikoismallistoja muun muassa Viktigt, joka on luotu yhteistyössä kuuluisan ruotsalaisen lasi- ja keramiikkasuunnittelijan Ingegerd Råmanin kanssa. Tässä erikoismallistossa näkyy skandinaavinen minimalistisuus ja pääset tutustumaan siihen täältä.
Saimme myös vähän paljastuksia vuodesta 2017, jolloin valloittaa Vietnam ja hippikesä! Tiedossa siis keramiikkaa, rottinkia ja vesihyasinttia. ;)
Lopuksi Iina paljasti mikä hänen mielestään on sisustuksellisesti IN ja OUT. IN-listalle pääsivät käsintekeminen, luonnollisuus, tuotteen "raakuus" ja aitous. OUT-listalle päätyivät nopeasti suhatut muovijutut.

Seuraava puhuja oli Hanni Koroma, joka kertoi värien käytöstä. Suomessa varsinkin pitkään käytössä ollut maalarinvalkoinen alkaa väistymään ja sen tilalle tulevat valkoisemmat sävyt. Myös tummat sävyt näkyvät nykyään sisutuksissa enemmän, yhtenä syynä tähän Hanni pitää muun muuassa parantunutta valaistustekniikkaa. Hannin esityksessä oli paljon kuvia, joita en valitettavasti tähän saa, mutta niissä hän havainnollisti hienosti miten tilaan voidaan tuoda avaruutta myös tummien värien avulla. Kokovalkoinen ei aina ole paras vaihtoehto, sillä tumma väri yhdellä seinällä voi tuoda toivottua syvyyttä tilaan. Suomessa on myös monet talot rakennettu niin, että olohuoneen ikkunat ovat isoja ja usein kadulle tai viereisiin rakennuksiin päin suunnattu. Hanni puhuu tästä näyttämövaikutuksena ja myös siihen voi apua löytyä tummista ja elävistä seinäpinnoista, jotka häivyttävät tätä vaikutelmaa, antavat suojaa ja turvallisuuden tunnetta.
Hannilla oli myös hyvät vinkit tilan avaruuden esille tuomiseen pitkillä näkymillä. Oviaukkoja avarretaan ja esimerkiksi peilien avulla saadaan jatkuvuutta.
Lopuksi hän otti esille myös sen miten paljon Suomessa on suunnittelussa käytetty neliöitä (m2) vaikka oikeasti suunnittelussa tulisi käyttää kuutioita (m3). Tila ei ole kaksiulotteinen, joten suunnittelunkin tulisi olla kolmiulotteista.

Puheosuuksien jälkeen pääsimme keskustelemaan vapaasti toistemme sekä puhujien kanssa.

Seuraavana päivänä olikin sitten vuorossa Tukholman huonekalu- ja valomessut. Messuilla oli niin paljon kaikkea etten mitenkään saisi tähän sitä mahtumaan, joten kerron kuvin ja muutamin sanoin itselleni mieleen jääneistä kohdista. Mikäli haluat tietää mitä kaikkea messuilla oli, niin voit käydä täältä katsomassa.

Ensin tutustuin messujen Greenhouse -osioon, jossa esiteltiin uusia suunnittelun tuulia, nousevia tähtiä sekä suunnittelukouluja. Ihanasti tuli bongattua myös upeaa suomalaista suunnittelutaitoa, sillä paikalla olivat Turun AMK, Aalto-yliopisto ja designer Maiju Uski.
Oona Hallikaisen (TurkuAMK) keltainen Liaani-tuoli oli yksi suosikeistani.


Kävelitpä millä osastolla tahansa niin yksi asia tuli vastaan koko ajan, ja se oli VIHREÄ. Vihreän erisävyjä vaaleasta pastellinvihreästä tummaan metsänvihreään ja raikkaaseen turkoosin sekä kaikkea siltä väliltä oli jokapuolella. Myös huonekasvit olivat vahvasti näkyvillä tiloissa.


Näytteillä oli tämän hetken trendejä mm. String-hyllyjä sekä itselleni uusia tuulia esim. Lundbergsin upeasti muotoillut pinnatuolit.

 

Ihastuin messuille järjestettyyn Trends Exhibition 2016/17 näyttelyyn, jossa kolme suunnittelijaa (ruotsalainen Emma Olbers, suomalainen Susanna Vento ja tanskalainen Christine Rudolph) suunnittelivat kolme tilaa: the outdoors area, the meeting room and the Teatime & Playtime room. Niiden teemana oli Nature is back for good! (Vapaa suomennokseni: Luonto on tullut jäädäkseen)
Itse teema oli jo itseäni kiinnostava ja erityisesti Emma Olbersin toteuttama tila (the outdoors area) ja sen motiivit jäivät mieleeni. Hän otti kantaa muun muassa ilmastonmutokseen ja miten nykyisessä suunnittelussa tulisi eri materiaalien kanssa pohtia kestävää kehitystä ja jättämäämme hiilijalanjälkeä. Hän nostaa esiin kysymyksiä; Tiedämmekö mistä materiaalit tulevat? Mitä niille tapahtuu käytön jälkeen? Ovatko ne kierrätettävissä? Nämä asiat hän suuntaa sekä tuottajille että kuluttajille.


Kaiken kaikkiaan risteily ja messut olivat todella onnistuneet sekä mieleenpainuvat. Haluan kiittää matkaseuralaisia ja erityisesti äitiäni, joka osti tämän matkan minulle lahjaksi ja lähti sinne seurakseni, innovatiisia puhujia sekä matkanjohtaja Eemeli Volasta (Tallink Silja) ja Reetta Turtiaista (Helsinki Design Week).

Äitini kanssa matkalla messuille.
- Iina M -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti