sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 6. luukku

Oikein rauhallista itsenäisyyspäivää! Tämänkertainen joulukalenteriluukku pitää sisällään esittelyn.
Koska juhlimme tänään Suomea ja suomalaisuutta, haluan esitellä lukijoillemme tarkemmin suomalaista designia ja suomalaisen suunnittelijan.

Suomalainen design on tänä päivänä kovassa huudossa, ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Tavallisissa yksityiskodeissa panostetaan suomalaiseen laatuun sisustuksessa, ja yhtä sisustusesinettä varten saatetaan säästää rahaa monta kuukautta. On hienoa, että suomalaiset haluavat ostaa suomalaista työtä ja satsata laatuun ja kestävyyteen.

Esittelen tänään teille oman suosikkisuunnitelijani, joka varmasti on monenkin muun suosikki. Tämä arkkitehti ja muotoilija on varmasti yksi Suomen tunnetuimmista, ja on valloittanut jo monen suomalaiskodin upealla muotoilullaan. Kyseessähän on, ei enempää tai vähempää, kuin Alvar Aalto.


Aalto syntyi Kuortaneella vuonna 1898. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta vuonna 1916, minkä jälkeen hän lähti opiskelemaan arkkitehtuuria Helsingin Teknilliseen korkeakouluun. Alvar Aalto otti osaa Suomen sisällissotaan ja taisteli Länkipohjan taistelussa.
Arkkitehdiksi valmistuttuaan hän meni naimisiin ja teki merkittävää työtä suomalaisen arkkitehtuurin saralla. Näistä esimerkkejä ovat mm. Paimion parantola, Kulttuuritalo sekä Finlandia-talo. Keskityn esittelemään teille kuitenkin Aallon huonekalusuunnittelua.

Aallon huonekaluja myy Artek, joka on Alvar Aallon, hänen ensimmäisen vaimonsa Aino Aallon, sekä  Maire Gullichsenin ja  Nils-Gustav Hahlin perustama modernin muotoilun markkinointi- ja myyntiorganisaatio. Aallon huonekalujen ja valaisimien lisäksi Artek myy myös muiden suunnittelijoiden tuotteita. Sen tavoitteena oli tehdä huonekaluja, jotka ovat toimivia ja joita mahdollisimman moni voisi ostaa.

Tunnetuin Aallon sunnittelema huonekalu on kolmi- ja nelijalkainen pinottava jakkara, joka on myös kaikkein kopioiduin Aallon tuotteista.

Muotoilu Alvar Aallon huonekaluissa on modernia, yksinkertaista ja mielestäni hyvin suomalaista. Se kuvaa myös hyvin meitä suomalaisia vaatimattomuudellaan, suoraviivaisuudellaan ja kestävyydellään. Artekin jakkara näki päivänvalon ensimmäistä kertaa vuonna 1933, ja on vielä vuonna 2015 erittäin käytännöllinen, haluttu ja moderni tuote. Se, että Aallon muotoilu on saanut vankan jalansijan suomalaisten kodeissa, ja pysyy siellä varmasti vielä vuosikymmeniä, on todella arvostettavaa.

Uusia lahjakkaita suomalaisia muotoilijoita ja suunnittelijoita syntyy koko ajan lisää, ja haluaisin kehottaa kaikkia lukijoitamme panostamaan suomalaiseen laatuun. Pidetään rahamme Suomessa ja kunnioitetaan suomalaista työtä.

- Karita - 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti